Persoonlijke ontwikkeling

Als je een coach zoekt, ervaar je meestal een belemmering, in welke vorm dan ook. Je wil een drempel over, iets veranderen, maar dat gaat niet vanzelf. Het is dan begrijpelijk dat je wil weten wat je precies tegenhoudt en dat dan aanpakken, zodat je kunt doen wat je wil doen. Die weg via de belemmering lijkt logisch, maar het is hard werken, taai en niet heel leuk. En blijkt ook niet altijd nodig.

Lees meer

Zonder de belemmering te ontkennen, leg ik in mijn coaching de focus op wat je wél wil. Vanuit het idee dat je al heel veel kracht en wijsheid in je hebt. Als je namelijk weet wat werkelijk belangrijk voor je is en hoe je daarmee in het leven wil staan, boor je de energie aan om keuzes te kunnen maken. En ook moeilijke stappen te zetten. Stappen die over de drempel gaan. Als jij groeit, jouw volle potentieel aanspreekt, én je maakt wat je wél wil belangrijker en aantrekkelijker, blijkt de belemmering vanzelf minder kracht te krijgen.

Tegelijk kunnen we de belemmerende patronen, die jou vaak al jarenlang kleuren, niet negeren. Deze patronen kunnen herkennen, is belangrijk om niet steeds automatisch in oud gedrag te vervallen. Door ze vervolgens te erkennen in de waarde die ze voor je gehad hebben (ze hebben je immers ook veel gebracht!), hoef je er ook niet tegen te vechten. Want wanneer je dan weer de verbinding maakt met wat je wél wil en daar een krachtige keuze voor maakt, zet je een verandering in die haast onvermijdelijk is. En ook niet meer weg te denken. Blijvend en zichtbaar resultaat dus.

Maak krachtige keuzes, gebaseerd op wat je belangrijk vindt en hoe je wil zijn, binnen jouw context.

We kunnen op verschillende manieren aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling:

“Ik wil sterker staan, mijn rol krachtiger kunnen pakken. Ik wil meer vanuit rust opereren, meer vanuit mijn eigen kracht, met oog voor de belangen van de ander. Kun je me daarbij helpen?”

In een individueel coachtraject werk je aan je eigen thema’s. Het begint altijd met een vrijblijvende intake. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en verkennen we je vraag en je doelstelling. Als we beiden ons vertrouwen hebben uitgesproken, plannen we samen 6 sessies van maximaal 1,5 uur, met steeds een tussenpoos van 2-4 weken. Het aantal sessies is beperkt, om de vraag waar je mee aan de slag gaat ook beperkt te houden. Zo houden we steeds heel helder voor ogen wat je uiteindelijk wil bereiken. En met (zelf geformuleerde) huiswerkopdrachten maak je concrete stappen om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

De gesprekken vinden plaats in mijn praktijkruimte ‘Op Zolder’ in Groningen, of online via beeldbellen als dat wenselijk of noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat je verder weg woont.

Lees hier meer over de visie van waaruit ik coach.

Praktisch:

  • Vrijblijvende intake
  • In (en uit) principe 6 gesprekken van maximaal 1,5 uur
  • Resultaatgericht
  • Tussendoor reflectie en eigen huiswerk
  • Face-to-face in mijn praktijkruimte of online via beeldbellen

“Ik wil mezelf niet meer steeds zo wegcijferen. Ik wil juist meer ruimte in kunnen nemen en mijn eigen keuzes kunnen maken. Leren te voelen wat ík wil. En dat goed af kunnen stemmen met mijn collega’s. In een gelijkwaardige relatie. Kun je me daarbij helpen?”

In een intensief coachingsprogramma werk je aan je eigen ontwikkeling, verlangens en specifieke vaardigheden. In één-op-één gesprekken intensief begeleid door je coach.

En tegelijk niet alleen, want je maakt deel uit van een klein groepje van 5. Hierin leer je gezamenlijk over gedeelde thema’s, over reflectie, over zelfsturing, over persoonlijke en professionele effectiviteit. Je versterkt elkaar, helpt elkaar, oefent met elkaar en bent getuige van elkaars successen.

Je ontwikkelt je dus individueel, gezamenlijk.

Na een individuele intake wisselen we individuele coachgesprekken af met groepsbijeenkomsten, met tot slot een feestelijke afronding, waarin we de verworvenheden gezamenlijk vieren.

Praktisch:

  • Doorlooptijd van 10 maanden
  • 5 Individuele gesprekken & 5 groepsbijeenkomsten
  • Individueel in mijn praktijkruimte
  • Gezamenlijk op een mooie plek in een landelijke omgeving

“We willen graag als collega’s meer tijd maken om, uit de waan van de dag, meer met elkaar uit te wisselen waar we tegenaan lopen. Te leren van en met elkaar. Niet in een oppervlakkig koffiegesprekje, maar gestructureerd en diepgaand genoeg. Kun je ons daarbij helpen?”

Met intervisie – of collegiale consultatie – bespreek je je professionele ervaringen met gelijkgestemden, om van die ervaring een leerervaring te maken. En om zoveel mogelijk wijsheid uit de groep te halen, gebeurt dat meestal in de vorm van een gestructureerd gesprek. Er zijn vele structureren om uit te kiezen, van oplossingsgericht tot meer creatieve (teken)vormen.

Ik faciliteer deze gesprekken, zodat de groep collega’s zoveel mogelijk inhoudelijk aan de slag kunnen. We starten dan met het creëren van een veilige omgeving waarin geleerd kan worden. Iedere sessie bekijken we met welke casus we aan de slag gaan en werken we altijd toe naar een concrete actie die de inbrenger kan uitvoeren. De vorm waarin we dat doen, kiezen we gezamenlijk.

Indien gewenst werken we in de intervisie ook toe naar het zelfstandig voortzetten van de intervisie, waarbij we de diverse rollen bespreken en oefenen. Ook werken we dan expliciet aan manieren waarop bijvoorbeeld veiligheid en diepgang gewaarborgd kunnen worden.

Praktisch:

  • Sessies van (minimaal) 2 uur
  • Groepen van 5 tot 8 personen
  • Geen hiërarchische verhouding binnen de groep
  • Faciliteren van het proces en de procedure