Profiel

Waar geloof ik in? In de mogelijkheid van een wereld die gebaseerd is op vertrouwen, echtheid en verdraagzaamheid, waarin oprechte verbindingen bestaan. Die ziet wat mensen uniek, krachtig en mooi maakt. Waarin iedereen zich gewaardeerd weet en het eigen potentieel optimaal kan benutten.

Hoe kan dat dan? Door elkaar echt te zien en zichzelf te laten zien. Door zonder oordeel naar de mens te zijn, en tegelijk bewust van verschillen tussen eigen en andermans waarden. Door open, oprecht, direct, respectvol en bovenal nieuwsgierig te zijn. Door het potentieel in zichzelf en de ander aan te spreken, uit te nodigen, uit te dagen en te waarderen. 

Hoe draag ik daar dan aan bij? Middels individuele coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling. Middels training van coachingsvaardigheden aan coaches, mentoren en leidinggevenden. Middels analyse van teamprocessen en begeleiding bij teamontwikkeling. En middels advies aan en ondersteuning voor organisaties die hier een stap in willen zetten.

Sander in het kort

Geboren in 1971, getrouwd met Marjan en vader van drie wijze jong-volwassenen. Ik hou van alle seizoenen en ben graag buiten, onder andere met onze twee buitenlandse honden. Ik sport regelmatig (CrossFit, fietsen, hardlopen) en leef graag gezond en verantwoordelijk. In fotografie probeer ik de schoonheid van alles om mij heen te vangen. Ik vind het leuk om ergens beginneling in te zijn, zoals in mijn meest recente nieuwe stap: het spelen van klarinet. In houtbewerking vind ik het genot van iets maken, en het resultaat kunnen vasthouden. Het avontuur, tot slot, zoek ik in de combinatie van bijvoorbeeld een fysieke en mentale uitdagingen, zoals een solo-fietstocht door Noorwegen.

Ik ben optimistisch, gauw enthousiast, geduldig, van mezelf introvert en begaan met de zorg voor de aarde en elkaar.

Coachees en deelnemers omschrijven mij als een scherp luisteraar, een meester in kwetsbaarheid, muzikaal, een designer van dynamiek, een vertaler van processen, uitdagend, warm, alert, scherp in interventies, rustig en resultaatgericht.

Opgegroeid in Assen en voor de studie naar Utrecht gegaan. En ook al ben ik nog steeds ergens wel een Utrechter, ik ben geen randstedeling. In 2014 ben ik weer thuis gekomen in het Noorden, inmiddels met een gezin. Die verhuizing naar het Noorden luidde ook een nieuwe fase in: de start van
Trooster Coaching & Training.

Sander

Opleiding & expertise

Na mijn studie Psychologie en een tijdje onderzoeker aan de Universiteit Utrecht geweest te zijn, heb ik de overstap gemaakt naar de begeleidingskunde. Ik heb vanaf 2000 het trainers- en coachvak geleerd bij Schouten & Nelissen (nu SUAS). Eerst als communicatie-, leiderschaps- en persoonlijke effectiviteitstrainer, later als senior trainer/adviseur op het gebied van coaching. Sinds 2007 staat het thema coaching centraal in mijn werk. Inmiddels als freelancer voor verschillende gerenommeerde opleidingsinstituten (S&N, TrainersAcademie, ICM) en vanuit mijn eigen bedrijf in maatwerktrajecten voor diverse organisaties.

Ik draag nog steeds bij aan verschillende geaccrediteerde coachingsopleidingen. In deze opleidingen worden de deelnemers getoetst op eindtermen en kunnen zij zich daarna persoonlijke accrediteren bij bijvoorbeeld de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Ik ben assessor geweest bij S&N voor kandidaat-coaches voor de coachpool, supervisor en examinator bij de Compass Coaching Certification van diezelfde coachpool, en nog steeds examinator in de Leergang Coach van S&N. Daarnaast ben ik lid van de redactie van het Tijdschrift voor Coaching, hét onafhankelijk vakblad voor de coach dat vier keer per jaar verschijnt.

Ik heb me ontwikkeld – en ontwikkel mij nog steeds – in individuele ontwikkeling, team ontwikkeling en in training en opleiding van coaches. Mijn professionele focus is daarmee drieledig en liefst ook in balans. Juist de combinatie van deze drie focusgebieden houdt mij op ieder gebied scherp.

Opleidingen
 • Psychologie / cognitieve psychofysiologie – UU
 • Training voor Trainers – S&N
 • Leergang Organisatieontwikkeling – S&N
 • Mindfulness – S&N
 • RET Basic & Advanced – S&N
 • Leergang Coach – S&N
 • Co-Active Coaching – CTI
 • Co-Active Coaching Certification – CTI
 • Leadership Circle Profile Certification – The Leadership Circle
 • Organisation & Relationship Systems Coaching – CRR
 • Masterclass Voice Dialogue – Coach020
 • Systeem Dynamieken in Families – Bert Hellinger Instituut

Publicaties

Coaching en de tekenen des tijds

Als een van de eerste coaches van ons land heeft Marjo Korrel de ontwikkelingen van het coachingsvak en haar eigen invulling daarvan altijd met een kritische blik onderzocht en beproefd. Een interview met haar over de scheefgroei in de praktisering van coaching.

Tijdschrift voor Coaching, editie 2019-04

De juiste vraag

Het is een veelgehoorde verzuchting in de coachopleidingen en -trainingen die ik verzorg: “Ik weet niet wat ik nu moet vragen…” Met wanhoop in de stem gevolgd door: “Wat is nou de juiste vraag?” Bestaat die ene, juiste vraag?

Tijdschrift voor Coaching, editie 2020-02

‘Coaching Culture’ in organisaties

De wereld verandert in hoog tempo. Om als organisatie te kunnen blijven bestaan, wordt er veel gevraagd: flexibiliteit, daadkracht, etc. Een ‘coaching culture’ kan daarin een belangrijke bijdrage leveren.

Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties, editie 2013-01, met Margreet Steenbrink. Nog steeds actueel.

Buiten spelen - Creatieve buitenoefeningen voor inspirerend leren

Een waaier met ruim veertig buitenoefeningen waarmee je met een groep aan de slag kunt rond actuele thema’s. Van oefeningen zonder aanvullend materiaal tot echte bouwopdrachten met palen en touwen.

Uitgeverij Thema, uitgegeven in 2009, samen met Jan van Loon geschreven. Wordt niet meer herdrukt.

Goud - Potentieelontwikkeling voor mensen en de organisaties waar zij werken

Geschreven door Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman. Een prachtig boek waarin een (wetenschappelijk gefundeerde) visie op leren en ontwikkelen wordt uitgewerkt. Mijn bijdrage zat in het schrijven van de ‘brilletjes’ – de wetenschappelijke perspectieven die de grond vormen van de Kompasvisie (zie ook ‘Visie‘ op deze site).

Uitgeverij Thema, in 2015 uitgegeven (met inmiddels de derde druk).

Samenwerking

Als (professioneel en persoonlijk) zelfstandige heb ik graag goede collega’s om me heen. Ik kan genieten van de begaafdheid en wijsheid van anderen, en laat me daar graag door uitdagen en inspireren.
Een aantal licht ik uit, omdat het stuk voor stuk bijzondere mensen zijn en ik de wereld meer van hen gun:

Op zolder

Mijn kantoorgenoten (en nog veel meer) op zolder: Arjan Helmantel en Hergen Datema.

ProDana

De (andere) zeer ervaren en gewaardeerde collega’s met wie we samen ProDana vormen: Hantzen Stevenson, Hans Peter King en Lies Pol.

Stach

Collega’s met wie ik al ruim 20 jaar samenwerk: Bas Arends, Caroline van Hoogstraten en Louise Kemps.